Respect pentru sine, respect pentru ceilalți, respect pentru mediu

O sală de clasă Montessori oferă un mediu pregătit unde copiii sunt liberi să răspundă propriei tendințe de „a fi preocupați”. Mediul pregătit oferă elementele esenţiale pentru dezvoltarea optimă a copilului. Elementele cheie cuprind: copiii, pedagogul şi mediul fizic ce-i înconjoară, inclusiv materialele educaţionale Montessori.

Mediul Montessori este un spațiu ordonat, frumos amenajat, luminos. În clasă există rafturi, special create la dimensiunile copiilor, care le permit acestora accesul la materialele Montessori. Mesele, scaunele și de fapt tot mobilierul, sunt concepute la dimensiunile copiilor.

Educatorul Montessori

Educatorul Montessori are rol de ghid, de a da copilului cheia pentru ca acesta să exploreze mai departe. Rolul lui principal este de a observa copilul și de a face prezentările potrivite fiecăruia. Prin aceste prezentări, copilul merge în propriul ritm de învățare, spre scopul final - dobândirea concentrării.

Vârsta

Mediile Montessori sunt concepute pe grupuri de vârste mixte, din considerentul că facilitează învățarea copiilor unul de la celălalt și dezvoltarea socială. Clasa Montessori este ca o mică comunitate oferind astfel posibilitatea copiilor de a se gestiona singuri. Spre exemplu, un grup de copii servește, prin rotație, masa de prânz pentru întreg grupul, S-a observat cum copiii mai mici învață, doar prin simpla observare a copiilor care lucrează cu materiale mai avansate.

În ciclul elementar, accentul este pus pe nevoia de socializare a copiilor, nevoie specifică vârstei de 6-12 ani, astfel că materialele și activitățile sunt gândite pentru lucrul în grupuri mici sau sub formă de proiecte cu diverse tematici.

Materialele

Materialele sunt așezate cu atenție pe rafturi, în funcție de arie și au locul lor fix - viață practică, senzorial, limbaj si matematică. Copiii sunt ghidați și încurajați să aleagă singuri materialele care le-au fost prezentate de pe raft. Ei pot să lucreze cu acestea fie la măsuță, fie la un covoraș, pe care și-l desfășoară singuri pe podea.