Școală
Mediu pregătit pentru copii de la 6 la 12 ani.
În această perioadă se pune accent pe dezvoltarea raționamentului, a gândirii critice, a independenței, a responsabilității sociale și a unei iubiri durabile pentru învățare.
12+
Ani Experiență
450+
Copii Absolvenți
700+
Ieșiri
100%
ISU,DSP,DSV, MEC
Care sunt nevoile de dezvoltare în această perioadă a copilăriei?
Despre vârsta de 6-12 ani
Copilul de 6-12 ani este caracterizat de o extraordinară nevoie de dezvoltare intelectuală, o imaginație puternică și o sete de a căuta ce înseamnă să fii ființă umană. Mintea lui începe să funcționeze într-un mod nou pe măsură ce abilitatea de a raționa se dezvoltă. În această perioadă, ceea ce este nevăzut îi fascinează, de la valorile ce ne unesc până la structura limbajului și nemărginirea universului.
Având baza personalității clădită în primii șase ani, de la 7 ani copilul este atras să meargă mai departe de lumea care o poate vedea și atinge și să ajungă la stele, să treacă continente și să călătorească prin timp. Unii numesc această etapă a copilăriei perioada ”minții pure”, o perioadă când apetitul intelectual este de necontrolat și există o mare iubire pentru lucruri mărețe.
Această ”a doua fază” a dezvoltării este o perioadă de relativă stabilitate și reziliență comparată cu perioada de copilarie care a precedat-o și adolescența care urmează.
În primii șase ani vedem copilul care se dezvoltă ca un individ în cadrul unui mediu al comunității care este activ mediată și pregătită de un adult. În următorii șase ani, de la 6 la 12, dezvoltarea copilului este în continuare axată pe dezvoltarea acestuia ca un individ complet, diferența constând în faptul că el este acum atras puternic de dorința de a înțelege legile, regulile, normele care ghidează funționarea diferitelor comunități din care face parte.
De asemenea, începe să perceapă societatea extinsă din care face parte. Speranța noastră pentru copilul aflat la sfârșitul acestei etape de vârstă este că experiențele pe care le-a avut în sferele intelectuale și sociale i-au permis să dobândească două mari libertăți: independența morală și intelectuală.
Schimbări care apar
Vârsta socială
Saltul de la casă către lume este oglindit în saltul de la individ la grup. Copilul în acestă a doua fază este mai puțin interesat să facă lucrurile singur; în schimb este atras de colaborarea cu alții. Copiii la vârsta aceasta înțeleg că orice grup pentru a râmâne unit trebuie să urmeze un set de reguli. Natural, acestea sunt informale și nescrise, dar pot deveni explicite și formale - regulile jocului, un cod secret, sau o prajitură promisă.
Uneori putem vedea asta când copiii ”spun povești”. Dar când spune X și Y, ceea ce copilul ce comunică defapt este ”Am dreptate că X nu trebuia să facă Y?” Știind asta putem simplu fi de acord că lucrul Y nu a fost ceva plăcut.
De-a lungul acestor ani copilul realizează că are o identitate proprie, mai mult decât cea de fiu/fiică. Acum începe să își iubească familia mai puțin, pe măsură ce descoperă acest nou aspect despre sine. În încercările ușor stângace de a se rupe puțin de familie se poate întâmpla ca manierele de curtoazie să dispară. Asemenea momente semnalizează că este timpul să se facă trecerea de la explicații precum ”deoarece așa facem noi” la modalități de implicare a copilului în crearea de recomandări pentru a rămâne împreună. Toate aceste experiențe sociale sunt importante din punctul de vedere al dezvoltării. Între 6 și 12 ani se dezvoltă un ghid moral înnăscut dintr-o experiență practică de explorare intelectuală a societății ”bune”.
Setea de cunoaștere
Există ceva onest și minunat la copiii de 6-12 ani. Ei au o dorință simplă de a înțelege totul. În primii șase ani copilul creează o persoană adaptată timpului și locului; caracterul se formează și baza cunoștințelor culturale este dobândită. Asta, în schimb, așterne calea pentru adolescent și adult să îmbunătățească și transforme societatea zilelor noastre, făcând astfel lumea un loc mai bun.
Nu există o limită a ceea ce un copil de 6-12 ani vrea să înțeleagă și descopere. La acestă vârstă este mai puțin interesat de răspunsuri punctuale, dorește să afle raționamente. Asta înseamnă înțelegerea relațiilor dintre lucruri în aceeași măsură cu înțelegerea lucrurilor însuși - cămila are copite late este pentru a putea merge pe nisipul moale din deșert fără a se scufunda. Ceea ce dorește copilul este o structură prin care să înțeleagă tot.
Toți copiii vor crea o viziune asupra lumii dar rareori acest lucru este susținut prin educație. În școala primă Montessori acest lucru se întâmplă. Printr-o serie de povești, copilul este condus printr-un fir narativ care explică formarea universului până la apariția ființelor umane și apoi a civilizațiilor. Fiecare detaliu își are locul și iluminează povestea mai departe. Dar ce face aceste povești să fie complete este că nu oferă copilului doar ”cum” dar și ”de ce?”

Puterea imaginației
"Amintește-ți să te uiți către stele şi nu spre picioarele tale. Încearcă să înțelegi ceea ce vezi și să te întrebi de ce există Universul. Fii curios." (Stephen Hawking)
Puterea imaginației
Copilul din prima fază a explorat lumea senzorial cu mintea absorbantă. Explorarea copilului din faza a doua este diferită, este alimentată de imaginație și intelect. Acum nu mai există limitări de spațiu și timp. Explorările îi duc înapoi în timp și peste continente, până la cel mai mici atomi și celulă și până la stele. Aceștia sunt anii care provoacă imaginația, care dau copilului șansa de a vedea ce nu se poate vedea, cu ochii minții.
Poveștile sunt foarte atrăgătoare pentru toate vârstele. Copiii mici, până la 6 ani, tind să prefere poveștile despre viața de zi cu zi. Dar pentru copiii mai mari aceste povești au ceva magic și multe lecții Montessori încep cu o poveste care face apel la imaginație. Uitați un exemplu despre fotosinteză:
V-ați întrebat vreodată cum mănâncă o plantă? Știu o poveste despre acest lucru. Frunza face mâncarea pentru plantă. În fiecare frunză există apă și în fiecare strop de apă avem doi hidrogeni și un oxigen. Cu ajutorul soarelui, partea verde a plantei ajută la separarea hidrogenilor de oxigeni. Apoi hidrogenul este amestecat cu un gaz care vine din aer și care se numește dioxid de carbon. Dioxidul de carbon și hidrogenul sunt transformate în mâncare pentru plantă folosind lumina soarelui - de aceea plantele cresc înspre soare. La final oxigenul ce nu a fost folosit este aruncat afară de către frunză ca reziduu.
Independența morală
Ce înseamnă să fii liber? Înseamnă să te comporți cum vrei sau înseamnă să vrei să te comporți cu dragoste și compasiune în orice circumstanță? Libertatea personală înseamnă să îți pui dorințele personale înainte celorlalți sau calea către libertate este găsită dacă ne punem în armonie cu viața?
Copilul de vârstă primară este atras de întrebări de acest gen și răspunsurile le găseste prin intermediul experiențelor. Mediu Montessori este pregătit explicit pentru a susține copiii să vadă interconectarea și interdependențele tuturor lucrurilor vii. Adeseori ne uităm la istorie prin prisma recunoștinței pentru munca și creativitatea celor ce ne-au precedat. În nenumărate moduri, atenția copilului este îndreptată către armonia care există în lume, în jurul nostru.
Copiii experimentează aceste idei foarte practic. Copiii decid ce fel de loc să fie Școala Primară Montessori (în general, un loc în care să lucreze din greu și să se distreze) apoi dezvoltă regulile și instrucțiunile ca acest lucru să fie posibil. Se responsabilizează reciproc și, în cadrul întâlnirilor facilitate de un copil, ei discută aspecte care trebuie adresate sau instrucțiuni care trebuie evidențiate. Treptat, regulile stricte auto-impuse pentru cooperare se transformă în instrucțiuni flexibile până când se dezvolă o moralitate personală plină de compasiune;
Experiența de învățare
Comunitatea de școală primară (elementară) Montessori este un loc al superlativelor. Așa cum spun ei, este un loc unde copiii caută să devină cei mai buni, inteligenți și pricepuți oameni. Este un loc plin cu idei și care ”fierbe” de acțiune.
Este un loc în care copiii organizează cursuri de prim-ajutor pentru colegii lor, își planifică singuri vizitele la muzee, situri arheologice, grădini zoologice sau teatre. Este un loc unde copiii aleg să coreleze debitul și lungimea râurilor într-un grafic, să identifice și să eticheteze zeci de copaci din păduri. Este un loc în care nu sunt delimitate ore fixe pentru o lecție, nu sunt fixate teme și nu se dau teste.
Așadar, este un loc în care nimic nu poate limita cât de departe sau profund un copil poate duce o idee sau o arie de interes; ”singura limită este imaginația mea” a spus un copil.
În comunitățile de școală primară sălile de clasă sunt frumoase, spațiile inspiră și oferă mii de oportunități de a se conecta la lume și univers.
Sălile luminoase și spațioase sunt pregătite cu grijă pentru a îndeplini nevoile de dezvoltare ale copilului și sunt aranjate astfel încât să susțină la maxim independența practică, socială și academică. Lumina străbate prin geamuri mari de jur imprejur. Pereții nu sunt încărcați iar rafturile sunt pline cu materiale care îi invită pe copii să pătrundă toate aspectele culturale.
Înțelegem că nu putem transfera direct cunoaștere dar, în schimb, fiecare copil învață prin propriile eforturi și în propriul ritm. Adultul prezintă lecții, spune povești și oferă instrucțiuni, dar procesul de învățare se produce când copilul lucrează; poate descoperi procesul de împărțire folosind materialul Test Tube Division, studiind diferențele dintre tipurile de flori sau discutând cu un prieten motivul pentru care o civilizație a înflorit la un anumit moment în timp sau spațiu.
Prioritatea noastră este să oferim lecții despre cum să folosească un material sau să ducă la bun sfârșit o sarcină, conectând copilul cu mediul astfel încât să exploreze cultura cu o independență crescută. Pentru copilul de școală primară, dincolo de clasa principală sunt multe spații pe care le pregătim pentru ca ei să le folosească. Clădirea ca un întreg - bucătărie, bibliotecă, camera de familie, biroul și grădina - sunt toate medii pregătite pentru comunitatea primară de copii.
Incursiunile copilului mai departe de clasă pot fi pentru a observa mișcările unei albine într-un colț de grădină, pentru a ține o prezentare copiilor din cealaltă clasă sau pentru a colecta resturi de mâncare din bucătărie și a le pune în gunoi. Aceste vecinătăți le sunt la fel de familiare precum sala de clasă.
Operă nepublicată, Universitatea din Amsterdam, 1950 de MAria Montessori
Dr Maria Montessori a descris educația de care au nevoie copiii din etapa primară ca fiind ”cosmică”.
În această perioadă culturală, întrebările copilului sunt fără număr. El vrea să știe tot. Setea lui de cunoaștere este atât de mare încât oamenii sunt enervați de-a dreptul; așadar, adulții aleg de multe ori calea cea mai simplă și îl forțează pe copil să rămână tăcut și să învețe doar ceea ce adulții consideră util pentru el. Dar, dacă procedăm așa, invățatul devine apoi o chestiune plictisitoare și obositoare. Interesul autentic nu poate fi forțat.

O viziune globală a evenimentelor cosmice fascinează copilul, iar interesul său va rămâne fixat pe o anumită parte, ca punct de plecare pentru studii mai intense. Deoarece toate părțile sunt legate, ele vor fi examinate mai devreme sau mai târziu. Calea conduce de la întreg prin părți înapoi la întreg. Ca urmare, copilul dezvoltă un tip de filozofie care îl învață despre unitatea universului. Acest lucru care îi organizează inteligența și îi oferă mai multă introspecție.
Oferim ”totul” prin o serie de cinci povești orale secvențiale
Fiecare poveste de aproximativ 30 minute, care sunt spuse timp de 6 săptămâni. Aceste povești sunt repetate odată sau de două ori pe an și deseori copiii vin să le asculte din nou:
Prima mare poveste
Formarea universului începe cu expansiunea universului și se termină cu formarea pământului
A doua mare poveste
Apariția vieții începe cu apa de la suprafața pământului și povestește cum a apărut viața, crescând gradual complexitatea până când pământul a fost pregătit pentru ocreatură specială
A treia mare poveste
Povestea oamenilor vorbește despre acestă creatură cu trei înzestrări: o minte care poate imagina, mâini care pot lucra și o inimă care poate iubi.
A patra mare poveste
Povestea comunicării prin semne spune despre primele semne și desene pe care oamenii le lăsau ca mesaje, urmând călătoria de la egipteni la fenicieni, greci și romani până la scrisul din zilele noastre
A cincea mare poveste
Povestea numerelor este despre universul sistemelor numerelor și diversele civilizații cărora trebuie să le mulțumim pentru sistemul nostru numeric
Concluzie
Pe lângă forma narativă de a explica lucrurile din ziua de azi , aceste povești exprimă recunoștință. Recunoștință pentru: oamenii care au inventat uneltele pe care noi azi le folosim, pentru ajutorul oferit de plante și animale astfel încât viața să continue
Poveștile deschid studiul pământului, vieții și istoriile oamenilor.
Pun într-un context munca copilului din zona matematicii și limbajului. Fiecare poveste este punctul de plecare pentru subiecte de fizică, chimie, geografie, biologie, istorie, artă, muzică, limbaj, geometrie și matematică. O complexitate crescândă este oferită în fiecare din aceste arii, dar mereu cu posibilitatea, de exemplu, ca geografia să se transforme în biologie și matematica în istorie.
Ieşiri de tipul going out
A doua fază de dezvoltare 6-12 ani
În acesta perioada copiii dezvoltă rapid puteri fizice considerabile, rezistență și curiozitate intelectuală despre funcționarea societății în jurul lor. În termeni de dezvoltare, natura i-a înzestrat cu abilități intelectuale și fizice pentru a explora mai departe de sala de clasă. Îi susținem în acestă aventură, ajutându-i puțin câte puțin și pas cu pas să planifice și să desfășoare aceste incursiuni în societate, ce numim simplu ”going out”.

“Piciorul este nobil. Plimbarea este nobilă. Mulțumită picioarelor, copilul care merge deja poate aștepta să primească de la mediul extern răspunsuri specifice pentru întrebările sale secrete” (Maria Montessori)

Primul instinct al copilului de școală primară este ca atunci când vrea să meargă afară, să deschidă ușa și să plece. Oricare ar fi scopul, de a cumpăra fructe sau flori, să viziteze librăria, parcul sau pădurea, copiii de 6 sau 7 ani au nevoie de ajutor pentru a planifica de ce lucruri au nevoie și să stabilească exact unde trebuie să meargă. Banii, hărțile, hainele și planurile celorlați, de toate trebuie să se țină cont.
Program Școala Montessori
Pentru a se dezvolta și educa pe sine, copiii trebuie să experimenteze ritmul unei prezențe regulate.
Copii cu vârsta școlară trebuie sa aibă acces la educația adecvată vârstei, abilităților și aptitudinilor lor. Ca părinte/tutore, aveți responsabilitatea de a asigura participarea copilului la cursurile școlii la care este înscris în mod regulat și cu punctualitate.
08:00-08:45 - Sosirea copiilor
08:00-09:00 - Mic Dejun
08:15-11:30 - Ciclu de lucru Montessori
11:30-12:30 - Sport
12:30-13:00 - Masa de prânz
13:00-16:00 - Ciclu de lucru Montessori
16:00-16:15 - Gustarea și terminarea programului
16:10-16:15 - Se inchide gradinita
Codul vestimentar
Copiii care vin la Montessori Cluj au nevoie, în rezonanță cu principiile Montessori, să se miște liber și în siguranță atât în mediu din clasă cât și în mediul exterior.
Pentru a asigura confort și libertate pentru copilul dumneavoastră, vă recomandăm să țineți cont de următoarele sugestii pentru vestimentația copiilor atunci când vin la grădiniță/școală:
- Vestimentația e necesar să fie confortabilă și lejeră
- Hainele trebuie să le permită copiilor să se îmbrace / dezbrace singuri pentru a fi susținută dezvoltarea independenței copiilor
- E necesar ca ținuta să fie potrivită pentru vremea de afară, ajutând astfel copilul să perceapă realitatea
- Vestimentația este nevoie să nu conțină însemne violente, dorind să menținem Montessori Cluj un loc neutru și prietenos, netolerând joaca violentă în niciun fel
Este în interesul copilului să poarte haine comode, cu închizători simple. De exemplu, la folosirea toaletei să nu fie necesar suportul adultului pentru deschiderea unei catarame.
Seminarii pentru parinti
La Grădinița și Școala Montessori Cluj ne preocupăm să sprijinim comunitatea de părinți în drumul nostru comun de a educa copilul pentru viață.
În acest sens, organizăm seminarii dedicate exclusiv comunității de părinți Montessori pe diverse teme, dar și ateliere în familie.